Boeken 

De boeken op deze pagina kunnen worden besteld bij de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst. Stuur een e-mail met uw volledige naam- en adresgegevens + de gewenste boeken en aantallen naar:

U ontvangt dan van ons een e-mailbevestiging met opgave van het totale bedrag.

Tevens kunt u boeken rechtstreeks bij ABC Boeken bestellen. Zie: De etalage van ABC Antroposofie.


Onlangs verschenen:

'Waldorf- Vrijeschool- Steineronderwijs in Praktijk' van Els Göttgens.

Een onderzoek hoe kinderen leren in de lagere klassen

Dit is deel 12 van onze serie werkboeken.

€ 25,50 (exclusief verzendkosten)


'De Vrijeschooluitdaging' van Henk Kranenborg

op weg naar de bewustzijnsziel

Dit is deel 11 van onze serie werkboeken.

€ 25,50 (exclusief verzendkosten)


Van-mist-tot-dageraad-omslag-proef-2def.pdf

Van mist tot dageraad van Henk Kranenborg.

Het boek beschrijft een buitengewoon indrukwekkend verhaal van een mens in rouw na het overlijden van zijn dierbare partner. De heldere beschrijving van de toch zeer emotionele ervaringen met daarbij de kunst om het toch leesbaar, in­voelbaar en ‘behapbaar' te houden maken het tot dit indrukwekkende werk.

Door de verschillende situaties zo reëel mogelijk te omschrijven, ontstaat een van alle kanten belichte levenssituatie die een mens doormaakt of zou kunnen doormaken. Als lezer wordt je heel makkelijk meegenomen in deze levenssituatie. Ook al zijn de voorbeelden of de omschrijvingen niet altijd de jouwe als lezer, toch beleef je een zeer herkenbare rode draad die door ieders leven gaat in zo'n situatie. Sommige voorbeelden geven veel ver­driet, omdat ze zo herkenbaar zijn, andere geven veel kracht omdat het een zienswijze of oplossing biedt die je zelf nog niet zo had bekeken.

Kortom: Het is een zeer aanbevelingswaardig boek waar mensen die kort geleden een dierbare hebben verloren, of op andere wijze met rouw te maken krijgen, iets mee kunnen!

Het boek telt zo'n 120 pagina's en is rijk geïllustreerd met foto's.

Het boek is te bestellen via info@vrijeopvoedkunst.nl en kost € 16,50 (excl. verzendkosten)


'De Almeida Quest' van Frans Lutters

Op zaterdag 22 januari 2021. is tijdens de VOK-Themamiddag het boek van Frans Lutters ‘De Almeida Quest' gepresenteerd.

‘De Almeida Quest' is het tweede deel van een onvoltooide geschiedenis en het vervolg op ‘De Nearchus Sleutel', maar ook los ervan te lezen.

In dit versleutelde autobiografische verhaal zijn opnieuw twee levens met elkaar verbonden, ondanks de tussenruimte van ca. 450 jaar, dat van Francisco d'Almeida (1450-1510), een Portugees zeevaarder en dat van Walter Johannes Stein (1891-1957), Oostenrijks Vrijeschoolleraar en vriend van Rudolf Steiner.

Dit boek vraagt de lezer een veelkleurig spoor te volgen door verschillende landen en tijden. Het is een avontuur, waarbij inzicht kan groeien voor een taak die meer dan één enkel leven omvat. Het verhaal vertelt over een geheime missie die in verschillende levens wordt voortgezet.

‘De Almeida Quest' is gebaseerd op ware feiten.

De auteur Frans Lutters (1958) is gehuwd, vader van twee zoons en docent aan de Stichtse Vrije School in Zeist. Daarnaast is hij onderzoeker, auteur en veel gevraagd spreker. Hij studeerde Onderwijskunde aan de Universiteit van Plymouth, Religiewetenschappen in Utrecht en Vrijeschoolpedagogie in Zeist.

Het boek telt zo'n 170 pagina's, is rijk geïllustreerd met oude foto's en heeft een prachtige omslag, ontworpen door Nicolaas Vergunst, de kunstenaar die ook het omslag van ‘De Nearchus Sleutel' ontwierp.

De prijs van het boek is € 18,50 (excl. verzendkosten). U kunt beide boeken (Almeida Quest en Nearchus Sleutel) bestellen voor de prijs van € 30,- (excl. verzendkosten).


Tijdelijk weer verkrijgbaar:

Mens, Lot en Wereldontwikkeling (De zogenaamde Oslo-voordrachten) van Rudolf Steiner, uit het Duits vetaald door Wim Veltman.

€ 15,00 (exclusief verzendkosten)


De Hermes-Ervaring'.
Wat zeg je, eekhoorn...? Spelen als levenskunst...? van Henk Kranenborg.

Dit is deel 10 van onze serie werkboeken.

€ 24,50 (exclusief verzendkosten)


'Bewegende klas'. Innovatie in de Vrijeschool.

Vertaling van 'Das Bochumer Modell des Bewegten Klassenzimmers' van Wolfgang-M. Auer met bijdragen van Renate Magin en Thomas Löffler

Dit boek is samengesteld door Annemiek Jonges en Jos van Riet (en andere Vrijeschoolleerkrachten). Het boek telt 93 pagina's met veel foto's en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Achterin het boek is een QR code opgenomen voor toegang tot beeldmateriaal, liedjes en spelletjes:

Dit is deel 9 van onze serie werkboeken.

€ 24,50 (exclusief verzendkosten)


De Nearchus Sleutel' van Frans Lutters

Op zondag 27 september jl. is tijdens de Landelijke VOK-Themadag het nieuwe boek van Frans Lutters ‘De Nearchus Sleutel' gepresenteerd.
De Nearchus Sleutel beschrijft op een bijzondere wijze een onvoltooide geschiedenis. In dit versleutelde autobiografische verhaal zijn twee levens met elkaar verbonden, ondanks een tussenruimte van ruim tweeduizend jaar: dat van Nearchus van Kreta (360-312 v.Chr.) - admiraal van de vloot van Alexander de Grote en tevens zijn vriend - en van Walter Johannes Stein (1891-1957), pionier Vrijeschoolleraar en vriend van Rudolf Steiner.

Het boek is een verloren gewaand document van Walter Johannes Stein in fictieve vorm teruggevonden en herschreven door Frans Lutters.

De lezer wordt gevraagd het ontbrekende te zoeken, waarvoor een oorspronkelijk, of misschien wel een nieuw en tevens archaïsch denken nodig is!

€16,50 (excl. verzendkosten).


'Ons wereldbeeld doet ertoe'. Onderzoek naar de antroposofische gezichtspunten omtrent de ontwikkeling van mens en aarde.

Dit boek is geschreven door Anselma Remmers (Vrijeschoolleerkracht). Het boek telt 221 pagina's met veel foto's en kleurenillustraties en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit is deel 8 van onze serie werkboeken.

€ 27,50 (exclusief verzendkosten)


'Leven in het Onbenoembare'. Vrijeschoolachtergrond in beelden.

Dit boek is geschreven door gepensioneerd Vrijeschoolleraar Henk Kranenborg (tevens auteur van 'Leerkracht van de opkomende zon').
Het boek telt 166 pagina's met veel kleurenillustraties en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit is deel 7 van onze serie werkboeken.

€ 24,50 (exclusief verzendkosten)


'Emil & Berta Molt' Oprichters van de eerste Vrije School (100 jaar geleden).

Het verhaal over hun bijzondere leven, door Sophia Christine Murphy (Kleindochter van Emil Molt).

Een boek naar aanleiding van de viering van het 100-jarig jubileum van de Vrijescholen, geschreven door Sophia Christine Murphy, kleindochter van Emil Molt, de inspirator en oprichter van de eerste Waldorfschool in Stuttgart in 1919. Er zijn nu, 100 jaar later, ruim 1100 Waldorf- Steiner- Vrijescholen wereldwijd.

Het boek beschrijft het leven van Sophia Christines grootvader Emil Molt op een bij­zondere manier, met veel foto's die het geheel verlevendigen. Het boek telt 333 pagina's en is mooi uitgevoerd met een harde kaft. De tekst is uitgevoerd in de heldere en goed leesbare letter Novalis Light.

We zijn van mening dat dit boek een waardevolle aanvulling is voor onze Vrijeschoolbewe­ging en hebben dit boek uit het Engels laten vertalen door Henk van Oort. Het boek is in het Nederlands verschenen tijdens het 100-jarig bestaan van de Vrije­schoolbeweging, dat op 20 september jl. groots gevierd is in De Fabrique in Maarssen.

€ 19,99 (exclusief verzendkosten)


'Leerkracht van de opkomende zon' Een pleidooi voor levend onderwijs.

Dit boek is geschreven door gepensioneerd Vrijeschoolleraar Henk Kranenborg (tevens auteur van 'Leven in het Onbenoembare').
Het boek telt 98 pagina's met veel kleurenillustraties en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit is deel 6 van onze serie werkboeken.

€ 24,50 (exclusief verzendkosten)


'Licht en Duister' Het verhaal van mijn leven, door Willem Frederik Veltman.

€ 19,50 (exclusief verzendkosten) In prijs verlaagd!!


'CHEMIE IN HET PERIODEONDERWIJS OP DE VRIJESCHOOL' .

Een boek over Scheikunde-onderwijs in klas 7 t/m 12.

Dit boek is geschreven door gepensioneerd Vrijeschoolleraar Gerard Smits.
Het boek bestaat uit 3 delen en telt 208 pagina's met veel kleurenillustraties en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit is deel 5 van onze serie werkboeken.

Januari 2022 is er een tweede druk verschenen. Deze is iets uitgebreid en aangepast.

€ 27,50 (exclusief verzendkosten)


'Een woord te zijner tijd...', een boek over taal op de Vrije School, Klas 1 t/m 8,

Uitgegeven in drie delen:

Deel I, de klassen 1, 2 en 3
Deel II, de klassen 4, 5 en 6
Deel III, de klasen 7 en 8.

Dit boek is geschreven door gepensioneerd Vrijeschoolleraar Hans ter Beek (tevens auteur van 'Volgens Bartjens', een boek over rekenen).

De drie boeken tellen respectievelijk 188, 240 en 252 pagina's met veel kleurenillustraties en zijn uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit zijn de delen 2, 3 en 4 van onze serie werkboeken.

Prijs per deel € 24,50 (exclusief verzendkosten).
Bij bestelling van de drie delen samen is de totaalprijs € 70,- (exclusief verzendkosten)


'Volgens Bartjens...', een boek over rekenen op de Vrije School, Klas 1 t/m 8,

Dit boek is geschreven door gepensioneerd Vrijeschoolleraar Hans ter Beek (tevens auteur van 'Een woord te zijner tijd', een boek over taal).
Het boek telt 192 pagina's met veel kleurenillustraties en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit is deel 1 van onze serie werkboeken.

€ 24,50 (excluisef verzendkosten)

Zie korte film van het boek onder de knop Actueel (doorscrollen naar onderen)

Zwaarte van stofgoud en licht in diamant In prijs verlaagd!!

Een biografie van Arnold Henny en Paula Henny-Van Suchtelen
Idealen over gezondheidszorg, opvoeding en onderwijs in de antroposofie

Geschreven door Rinke Visser (in samenwerking met Christja Mees-Henny en Wessel Henny)

€ 15,00 (exclusief verzendkosten). In prijs verlaagd!!

Daniël Johan van Bemmelen 1899-1982

Opnieuw geboren aan het begin van het Lichte Tijdperk

Geschreven door Frans Lutters

Helaas uitverkocht.

Leren oordelen op school en in het leven

Fundamenten voor onderwijsmethoden naar R. Steiner, door Manfred von Mackensen met een bijdrage van Astrid Lütje.

Het boek telt 118 pagina's met illustraties en is uitgevoerd in een wire-o-binding, waardoor het bestuderen vergemakkelijkt wordt.

Dit is deel 0 van onze serie werkboeken.

Helaas uitverkocht.

Hellas in prijs verlaagd!!
Herinnering, Bezinning, Verwachting

van Willem Frederik Velman

502 pagina's met veel foto's.

€ 17,50 (exclusief verzendkosten) In prijs verlaagd!!

De Gouden Ster Deel I

Grepen uit het levenswerk van Wim Veltman, strijder in hart en ziel.

(Ruim 30 artikelen). Samengesteld door Rob Tuk.

Tevens is verschenen:

De Gouden Ster Deel II. Met 17 artikelen van Wim Veltman.

AANBIEDING: Beide boeken kosten samen € 17,95 (exclusief verzendkosten)

Schiller en de Vrijeschoolpedagogie

van Ilse Staedke

Ingeleid en vertaald door Aart J. Leemhuis

€ 14,- (exclusief verzendkosten)

Naar de bronnen van driestromenland

van A.C. Henny

Politieke stromingen: van gemeenschap naar individuele verantwoordelijkheid.

€ 8,- (exclusief verzendkosten)

Europa
Grenzen en mogelijkheden

geschreven door W.F. Veltman, A.C. Henny en R.S.H. Mees

€ 6,- (exclusief verzendkosten)

Praktische Vorming
Leerplan Werkboek 1
(Vrij Pedagogisch Centrum)

Samengesteld door de Werkgroep Praktische Vorming.

Eindredactie: Rolf Otger, Matthijs de la Rive Box en Rob Tuk

Helaas uitverkocht.

Als het leven begint

Inzichten en praktijkaanwijzingen voor ouders, leidsters van kinderdagverblijven, peuter- en kleuterleidsters.

Geschreven door Willem Frederik Veltman, Petra Agterof en Sija van der Meulen

€ 5,- (exclusief verzendkosten)

De vraag naar het lot van de vrijeschoolbeweging

door Frans J. Lutters

Een bron van inspiratie voor het werk in de Vrije Scholen.

Helaas uitverkocht. (wordt herdrukt in 2021).

Mens, Lot en Wereldontwikkeling

Met de zeven zogenaamde ‘Oslo voordrachten' van Rudolf Steiner; mei 1923.
Vertaald uit het Duits door W.F. Veltman
Vanwege herdruk weer (beperkt) verkrijgbaar. .
€ 15,-